Thursday, January 5, 2012

18. Manila kelmid ja pühakud

Manila, Filipiinid

Mabuhai!

„Palju üks õlu umbes maksab? Selle järgi ma oskan teisi asju hinnata.“ Lobisen muheda taksojuhi Pedroga, kes on meid Manila lennujaamast hotelli sõidutamas. „Teie hotellis maksab 150 peesot. Kui natuke eemale kõndida, siis mina üle 38 peeso ei maksaks San Migueli eest.“ Peale jutustamise meil kummalgi suurt muud teha ei ole, sest istume tihkelt õhtuses liiklusummikus. Vähemalt on takso korralik ja konditsioneer töötab, sest hoolimata ööpimedusest on temperatuur väljas troopiline. Vaatan kahele poole aknast välja, kõikjalt paistab väike Hispaania. Manila oli omal ajal Hispaania koloniaaltegevuse keskus Aasias ning see õhustik on tänaseni säilinud arhitektuuris, inimestes, liikluskultuuris ja linna olustikus.

„Palju üks öö teie hotellis ka maksab?“ uurib juht. Oleme taksos kolmekesi – mina, Chirada ja Ei Shwe Sin. Arvutame ja teatame vastuseks, et ühe inimese üks öö on 5000 peesot. „Ai ai ai ai ai,“ vangutab juht pead ja vastab oma helisema hakanud mobiilile. Filipinokeelse vadistamise vahele kostavad inglisekeelsed sõjaväe raadioside terminid. Ma arvan, et kui hispaania keel ka vabalt suus oleks, võiks filipinost üht-teist aru saada. „Roger, roger! Over and out!“ hüüab Pedro telefoni. Nihkume sentimeetrite haaval mööda Roxas Boulevardi. Paremal ja vasakul meie ümber tuututavad jeepneyd, kohalik ühistransport. Jeepney on USA sõjaväe Jeepile sarnanev, pikendatud kerega nurgeline mikrobuss, mis on kaetud kroomi, joonistuste ja erivärviliste LED-tuledega. Värvilist tuld on lisaks tänavapildile näha ka öötaevas, kuhu iga natukese aja tagant mõni ilutulestiku rakett kerkib ja kirevaks ringiks või palliks plahvatab. On 1. jaanuari õhtu Filipiinide pealinnas.

Põgenemine prostituutide eest

Pedro keerab takso Hyatti hotelli juurdesõiduteele ning vajutab järsult pidurit. Edasisõitmist takistab tõkkepuu. Pikakasvuline turvamees astub takso juurde, käes varre otsa kinnitatud peegel ning jalutab ümber auto, kontrollides põhjaalust võimalike lõhkekehade vastu. Vormiriietuse valge pluusi taustal jookseb risti üle rinna must rihm, mille külge on kinnitatud kroomjalt läikiv suur pumppüss. Lisaks ripuvad vööl revolver ning kumminui. Vaatan mõtlikult. Kui soliidne hotell paneb oma juurdepääsu valvama hambuni relvis turvamehe, siis ei ole ilmselt tegemist maailma kõige turvalisema linnaga. Kus suitsu, seal tuld.

Pärast pagasiruumi sisu kontrollimist laseb turvamees taksol hotelli ette sõita. Üritan ust avada, aga see ei õnnestu. „Momento!“ hüüab Pedro ja klõpsab uksed lukust lahti. Paar päeva hiljem saan aru, miks kõik taksojuhid turiste vedades ka sõidu ajaks uksed lukustavad. Esimesel õhtul pole aga mahti selle peale väga mõelda. Viskan Pedrole korraliku jotsi ja sammun sissepääsu poole, kus ootab ees järgmine turvabarrikaad. Kõik kohvrid valgustatakse läbi, käekotid palutakse lisaks ka visuaalseks vaatluseks avada ning endal tuleb minna läbi metalliotsija. Vaikselt hakkab tunne tekkima, et maandusime Filipiinide asemel kogemata Iraagis või Afganistanis. Lõpuks jätame tänavameluga hüvasti ja astume vilkuvate uusaastakaunistustega fuajeesse. Viietärnihotelli klants sisekeskkond on ilmselt mistahes riigis ümbritseva reaalsusega ainult väheses kontaktis ning Manila City pole selles osas mingi erand. Siinkohal tuleks ilmselt mainida, et 50-ruutmeetriste tubade ja lahmaka basseiniga hotell ei olnud meie enda valik. Esimesed kolm päeva osaleme ülikoolide väitlemise maailmameistrivõistlustel vaatlejatena ning tegemist on MM-i korraldajate majutusvalikuga. Mõttetu raha raiskamine. Kahjuks näen seda järgnevatel päevadel veel ja veel.

Pakin mõned asjad lahti ja otsustan seejärel minna õhtust linna uurima ning vaatama, kust võiks saada ühe Pedro lubatud 38-peesose (veidi alla 1 euro) õlle. Enne veel, kui jõuan pumppüssiga turvamehe ja tõkkepuuni, hakkab üks kohalik neiu ennast mulle paarisaja peeso eest seltsiliseks pakkuma. „I very cheap, mister! Please, mister!“ Hea küll, kus sa ikka valget meest mujal varitsed kui lukshotelli ees. Turvamehe taskud ei jää ka ilmselgelt eduka müügitöö korral tühjaks, kuna neiu haardest põgenedes näen silmanurgast, kuidas lõbutüdruk ja valvur omavahel pilke vahetavad.

Jõuan tänavale, aga olukord ei muutu paremuse poole. Niipea, kui suudan kiirkõnnil ühe kõrgetel platvormkontsadel kobistava napis rõivas filipiinlanna maha raputada, hüppab mõnest hoovist või uksest järgmine mulle kraesse: „Mister, come inside! I do everything you want. I very good. I very cheap. Mister, please look!“ Põgenen kandade välkudes hotellist üha kaugemale ja irvitan mõttes oma bennyhilliliku olukorra üle. Lõpuks suudan jälitavate lõbutüdrukute kamba maha raputada. Ühtlasi olen suutnud ennast selle käigus raputada mingisse hämarasse ja räpasesse Manila kõrvaltänavasse, kus ühtegi meelelahutus- ega muud asutust enam silma ei paista. Mõned vilkuvate öötuledega suletud poed eemal annavad tänavale pea ainsat valgust. Seisan seal nagu valge vares, seljas helesinine triiksärk, jalas heledad viigipüksid. Ühe maja ees on salk kohalikke mehi, kes mind kasvavalt ebaterve uudishimuga vaatlevad ning kohalikus keeles mingeid fraase hüüavad. Tont, veits hapuks kisub see lugu! Teen kannapöörde ja hakkan kärmelt tuldud teed tagasi minema. Käigu pealt tõmban välja telefoni ja näpin kaardirakenduse käima. Õnneks oli enne väljumist niipalju oidu, et märkisin kaardil ära hotelli asukoha. Nüüd lasen telefonil ennast ringiga hotelli tagumise sissepääsu juurde juhatada, mis on küll prügikastide ja kohalike bomšide vahel kitsas kõrvaltänavas, aga vähemalt ei ürita ükski prost mind selle käigus võlvi alla ära sikutada.

Tagasi hotellis. Istun ja tõmban natuke hinge. See küll selline linnaga tutvumine ei olnud, nagu olin plaaninud. Hüva, plaan B. Helistan Chiradale ja pärin, kas tal oleks huvi veidi linna uurida. Seejärel küsin hotelli administraatorilt linnakaardi ning infot, kus suunas baarid ja restoranid asuvad. Kümme minutit hiljem lähen koos Chiradaga teisele katsele. Lõbutüdrukud piidlevad eemalt, aga ligi enam keegi ei tiku. Leiame ühe väikese hiina restorani hotelli läheduses, kus köök on küll juba suletud, aga kohalikku õlut serveeritakse veel meeleldi. Külm San Miguel maitseb hästi.

Is this what all western parties are like?

Manilas ühtegi tavapärast koolitust plaanis ei ole. Toimumas on hoopis ülikoolide väitluse maailmameistrivõistlused, mida seekord korraldab de la Salle Ülikool. Võtsime eelmistelt koolitustelt kaasa mõned väitlustreenerid ja -õpetajad, kokku neli inimest, et esiteks näidata neile Briti parli formaadis väitlusi MM-il ning teiseks osaleda pärast MM-i lõppu Maailma Väitlusfoorumil, mis toob kokku väitlusorganisatsioonide juhte, õpetajaid ja treenereid kõikidest maailmajagudest, et vahetada kogemusi ning arutada väitluse arengusuundade üle. Ülikoolide väitluse maailmameistrivõistlused on maailma suurim ja kahjuks ka elitaarseim väitlusüritus, kus väitlusharidusel pole mingit kohta ning kõik on keskendunud ainult väitlusspordile. Kokku osaleb üle 300 kaheliikmelise võistkonna. Meie kohalejõudmise ajaks on eelvoorud lõppenud ning esimesed väitlused, mida näeme, on kaheksandikfinaalid. Võistlemine toimub kolmes kategoorias – üldine, inglise keel teise keelena ja inglise keel võõrkeelena. Eelvoorud on kõik läbisegi, finaalvoorud toimuvad iga kategooria jaoks eraldi. Käin oma osalejatega väitluselt väitlusele ja õpetan neile Briti parlamentaarset formaati kuulama ja hindama, palun tuttavatel kohtunikel neile demonstreerida kohtunikutöö praktikat ning korraldan õhtuseid arutelusid päeval kogetu reflekteerimiseks. Kuna Eestist Filipiinidele lendamine on väga kallis, siis ükski Eesti ülikool seekord esindatud ei ole. Järgmisel aastal toimub MM Berliinis, siis on üritus meile palju kättesaadavam. Siiski saan üle pika aja kellegagi näost näkku eesti keeles suhelda, sest Manilasse on lennanud Eesti hetkel kõrgeima tasemega väitluskohtunik Anna. Täitsa kodune tunne kohe.

MM-i üle-eelviimasel õhtul toimub ülikooli siseõues suurem pidu. Kõik meie osalejad peole minna ei taha, kuna hotell ja ülikool asuvad teineteisest eemal ning pidu algab alles kella 20 ajal, mis üldiselt on Kagu-Aasia riikides juba magamamineku aeg. Nii istungi alguses peolauda koos Chirada ja Ei Shwe Siniga, aga meie väike seltskond hakkab kiiresti kasvama. Esmalt leian peolt üles sõbrad Manose ja Mite, vastavalt Kreekast ja Makedooniast, seejärel liitub meiega saksa treener Chris ja kaks saksa neiut ning siis veel üks ammune väitlussõber Serbiast. San Migueli õlut on rivitult ja ära seda juua ei jõutagi. Kui me kella poole kahe ajal lahkume, on peopaika jäänud veel vaid käputäis inimesi, aga jääkastid on endiselt õlut täis. Bänd mängib terve õhtu filipino poprocki ja juttu jätkub kauemaks. Hingesoojendav on vanade sõpradega taaskohtuda ning vahetada väitlusteemalisi jahimehejutte.

Oleme oma laua targu sisse seadnud ühe õllekülmiku vahetus läheduses, aga mahlad ja muud mittealkohoolsed joogid asuvad siseõue kaugemas servas. Olen parajasti teel mahlalaua juurde koos Myanmarist pärit noore õpetajanna Ei Shwe Siniga ning möödume lavast, kus bänd täiel kõril rokib. Muusika on nii valju, et rääkida eriti ei kuule. Väikesed seltskonnad inimesi istuvad murul ja pinkidel ümber lava, rüüpavad õlut ja õõtsuvad muusika saatel. Tavaline oleng. Ish kummardub mu kõrva juurde ja küsib: “Is this what western parties are like?“ Jään korraks sõnatuks. Nojah, sellised jah. Milline see pidu siis veel olema peaks? Kohe hakkab aga meenuma, et Myanmari noored tarbivad väga vähe alkoholi ja avalikke valju rockmuusikaga pidusid ei toimu. Ish on küll varem käinud paar korda Tais, aga need on alati olnud ametlikud koosviibimised. See on tema elu esimene lääne stiilis pidu :)

Veidi hiljem tabab kõrv vestluse saksa treeneri Chris Sanchezi ja Ishi vahel. Ish on parajasti võtnud oma klaasist lonksu mahla. „You don't like beer?“ küsib Chris. Peale õlle teisi alkohoolseid jooke peol ei pakuta.
„No, I don't drink,“ vastab Ish.
„You mean tonight?“
„No, never.“
Ilme, mis sakslase näole nüüd tekib, on väärt miljonit peesot. Selles on segunenud ootamatus, arusaamatus, üllatus ja siiras soov mitte oma küsimustega sotsiaalset survet tekitada. „So you've never had a drink? Ever?“ pomiseb Chris kohmetult. Sakslased alustavad õllejoomist 14- aastaselt.

Liikumisvõimetud Moschinod

Paar päeva hiljem toimub MM finaal ja suurejooneline lõpugaala. Igas Briti parli väitluses osaleb neli võistkonda, finaalinelikus on Monashi ja Sydney ülikoolid Austraaliast, Harvard USAst ja Oxford Inglismaalt. Teema on „This house supports nationalism“, Monash võidab. Finaal on igavapoolne nämmutamine halvasti valitud teemal, sekka paar nauditavat kõnet. Istun, kuulan ja mõtlen, et mis siis nüüd maailmas paremaks on muutunud sellest, et 800 tippülikoolide kõige nutikamat inimest on istunud tund aega koos ühes ruumis ja kuulanud argumente natsionalismi poolt ja vastu. Ei ole räägitud ühestki tegelikust inimühiskonna väljakutsest ei Filipiinidel ega maailmas ega arutletud ühegi reaalse lahendusvariandi üle. Mitmed kohalikud ametiasutused ning ettevõtted on andnud oma toetusraha selleks, et see ajupotentsiaal maailmast siia kokku tuua, neid viietärnihotellides majutada ja bussitransfeeridega ühelt peolt teisele sõidutada, läbi teele jäävate slummide, kus vaesed filipino pered oma hariduseta lapsi kanakuutides kasvatavad. Arusaadavalt olen ma tippväitlusspordi suhtes kriitiline ja ma pole kaugeltki ainus. Kui de la Salle'i Ülikooli esindaja gaala avakõnes midagi MM-st kui väitluse olümpiamängudest seletab, suudab IDEA USA juht Alex Dukalskis minust paar rida eemal suure vaevaga naerupahvakat tagasi hoida. Kui üle 400 väitleja suvel Istanbulis IDEA formaadi MM-l kohtus, siis ei lahendanud me küll kõiki maailma ega isegi Istanbuli sotsiaalprobleeme, aga kõik osalejad läksid siiski ära palju sügavama arusaamisega rahvusvahelisest immigratsioonist ning olid kaks nädalat mõelnud erinevate võimalike lahenduste peale.

Manila MM-i lõpetab autasustamisele järgnev suur pidu, mille riietusstiiliks on „must ülikond“. Huvitav on jälgida, kuidas erinevad kultuurid seda tõlgendavad. Ameeriklased vahetavad värvilise T-särgi selleks puhuks valge T-särgi vastu. Hiina näitsikud seevastu ajavad selga küütlevad Moschino ja Versace õhtukleidid ning panevad jalga nii kõrged platvormkontskingad, et muutuvad sisuliselt liikumispuudega inimesteks. Sõbrannad võtavad neil kaenla alt kinni ja lohistavad mööda peoruumi. Lepin oma osalejatega järgmise päeva ennelõunaks kokku vaba aja / linnaga tutvumise ning lahkun peolt varakult. Järgmisel päeval vahetame hotelli ja ülikooli. MM on läbi, algab Maailma Väitlusfoorum.


Peatükiga seotud fotod

No comments:

Post a Comment